Tudástár

Tudástár

Gépi látáshoz kapcsolódó szakkifejezések

Folyamatosan bővülő tudástárunkban a gépi látás ipari alkalmazásához kapcsolódó fogalmakat definiáljuk, ezzel segítve ügyfeleink tájékozódását, illetve a közös munka gördülékenységét.

Tudástárunkban megtalálhatók alap- és gyűjtőfogalmak, illetve specifikus definíciók. Az iparághoz kapcsolódó folyamatok, szakkifejezések, illetve az ipari kamerarendszerek részeinek pontos leírása is elérhető.

DataMatrix-kód
open
Négyzetes elrendezésű, nagy sűrűségű kódrendszer, mely nemzetközi ISO/IEC szabvánnyal rendelkezik és GS-1 standardként is elismert. A DataMatrix-kód az egyik legnépszerűbb kétdimenziós kód, legismertebb fajtája a QR-kód.
Gépi látás
open
A gépi látás egy olyan általános gyűjtőfogalom eljárásokra és rendszerekre, amelyekkel (mozgó)kép alapú adatgyűjtés, képfeldolgozás és kiértékelés után vagy annak hatására valamilyen vezérlési, szabályozási vagy gépi értelmezési mechanizmust indít be. Ilyen értelmezési mechanizmusok a méretezés, pozícionálás, jelenség felismerés, ellenőrzés, kiértékelés és kódolvasás.
Intelligens kamera
open
Az intelligens vagy okos kamerák önálló gépi látó rendszerek. Beépített képfeldolgozó egységgel az eszköz képes lehet különböző tárgyak beazonosítására a megadott paraméterek alapján, illetve trendeket ismernek fel és intelligens előrejelzéseket és döntéseket hoznak. Ez a fajta képelemzés egyesíti az emberi ellenőrzés specifikusságát és rugalmasságát a számítógép megbízhatóságával és sebességével.
Ipari automatizálás
open
Az iparban használatos vezérlőrendszerek, valamint információs technológiák alkalmazása az ipari munkafolyamatok emberi munkamennyiségének, illetve emberi beavatkozás szükségességének csökkentése érdekében. Ipari automatizálás megjelenik a tervezés, a gyártás és a karbantartás során is.
Ipari jelöléstechnika
open
Jelöléstechnika alatt értjük az alkatrészek és késztermékek maradandó azonosítóval (jelöléssel) történő ellátását. A jelölések tartalmuk szerint dátumot, típusszámot, sorozat illetve sorszámot, műszak számot, stb. tartalmazhatnak. A jelölések az információt alfanumerikus karakter, vonalkód, matrix kód, logó vagy valamilyen egyéb rajzolat formájában tartalmazhatják.
Képfeldolgozás
open
Az ipari képfeldolgozás alatt kamerák, szkennerek vagy egyéb képet szolgáltató eszközök által készített képek mérnöki célzatú elemzését értjük. Ilyen elemzések a tárgyak felismerése, konkrét mérések vagy egyébb akár az ember számára szubjektív, vagy láthatatlan dolgok matematikai alapokon nyugvó, tehát következtetett kiértékelése.
Kódolvasás
open
Termékek vagy alkatrészek jelölésére használt egyedi kódok felismerését és nyomon követhetőségét teszi lehetővé. Ezek lehetnek egy-(például a vonalkód) vagy kétdimenziósok (például QR kód), melyek nyomtatva, pont- vagy lézergravírozással kerülnek a tárgyak felületére.
Központi egység
open
A központi egység a kamerák által szolgáltatott információk digitális fogadását, jelfeldolgozását, tömörítését és távoli hálózat elérését biztosítja, illetve vezérli a megjelenítést, a tárolást és az elemzést.
Optikai szenzor
open
Fényérzékelő chip, melyben a fotoelektromos effektus alakítja át a fényt elektromos jellé. A munkaállomásokon ilyen érzékelőket használnak a vizuális minőségellenőrzéshez szükséges adatok gyűjtésére vagy más eszközök és gépek vezérlésére.
Számítási kapacitás
open
A számítási kapacitás a számítógépes rendszerek, a hálózat és/vagy az adatközpont tárolási és tranzakció-feldolgozási képességére utal. A kamerarendszerek esetében meghatározó tulajdonság lehet, adatelemzési, irányítási vagy bonyolultabb mérési folyamatok elvégzése során, mivel ez adja meg, hogy a kamera mekkora sebességgel haladó tárgyat képes bemérni, illetve egyszerre hány mérési műveletet képes elvégezni a rendszer.

Kapcsolat

Amennyiben Ön is szeretné gyártási folyamatait fejleszteni, a gyártás hatékonyságát növelni, vagy csak érdeklődik megoldásaink iránt, vegye fel velünk a kapcsolatot!

Logo