Gyártásközi minőségellenőrzés

Gyártásközi minőségellenőrzés

Selejt-arány és gyártási költségek csökkentése gyártásközi minőségellenőrzéssel

Gyártás közbeni ellenőrzés során a célunk, hogy a hibás darabok esetében már termelés közben megakadályozzuk, hogy a következő munkafázisba haladjon és felesleges erőforrásokat – energiát és gépidőt – felhasználva selejt álljon elő. Gyártás közbeni vizuális ellenőrzéssel vissza tudunk következtetni a termelési folyamat megelőző ciklusában fellépő problémára, így a termék még időben visszaküldhető, javítható.

Alapvető célkitűzésünk, hogy a gyártási folyamat során időben megakadályozzuk az elégtelen minőségű termékek továbbhaladását és így a selejt arányt csökkenteni tudjuk a teljes gyártási ciklusban..

A rendszer különböző elemeit egyenként, az adott feladathoz válogatjuk össze attól függően, hogy a kamerának egy területet kell látnia, sorkamerára, színes vagy fekete-fehér képre, UV vagy infra érzékeny kamerára van-e szükség. A rendszerbe bármilyen kamera csatlakoztatható, melynek képalkotó képességét, valamint a képfeldolgozó rendszer számítási kapacitását mindig az adott feladathoz választjuk.

Kiemelkedő gyártásoptimalizálás tömeggyártásban és magas hozzáadott értékű termelési fázisoknál

Kiemelkedő gyártásoptimalizálás tömeggyártásban és magas hozzáadott értékű termelési fázisoknál

Gyakori, hogy egy termék akár több száz, többlépcsős termelési folyamaton halad keresztül míg késztermékké nem válik. Minél költségesebb a soron következő gyártási folyamat, annál nagyobb szerepet kaphat azt megelőzően egy gyártás közbeni vizuális minőségellenőrző rendszer, ami a selejtet még azelőtt kiszűri, hogy a költséges eljárás végbemenne. Rendszereink az adott termék függvényében egyedileg meghatározott paraméterek alapján képesek

 • kiválogatni a hibás elemeket,
 • kiemelni őket a gyártósorból és
 • az előző termelési fázisba visszajuttatni őket.

Vizuális minőségellenőrzési kameráink success rate-je 99,97%.

Gyártásközi ellenőrző rendszer részei

Kódolvasók

Kódolvasók

Nagyteljesítményű kódolvasókkal a nehezen olvasható kódok ellenőrzése sem jelent problémát.

Látó szenzorok és intelligens kamerák

Látó szenzorok és intelligens kamerák

Egyszerűbb kódok olvasására és mérések lebonyolítására alkalmas eszközök.

Képfeldolgozó rendszerek

Képfeldolgozó rendszerek

Gyártási rendszerbe integrált képfeldolgozók a feladathoz optimális kapacitással.

Gyártásközbeni ellenőrző rendszerek felépítése

A termékek gyártás közbeni nyomonkövetéséhez az alkatrészek jelölésére, DPM-re (Direct Part Marking) van szükség, ami az iparban egy data matrix kódot jelent. A precíz nyomonkövetés alapvetően négy lépésből áll, melyek mindegyikét ki tudjuk szolgálni:

 • jelölés (marking),
 • ellenőrzés (verification),
 • olvasás (reading),
 • kommunikáció (communication).

Gyártásközbeni ellenőrző rendszereink automatizálási részei többnyire Siemens termékekből állnak, melyeket az adott felhasználásra választunk ki, így mind a négy lépést tökéletesen le tudják fedni és támogatást nyújtanak a különböző feladatokhoz.

Megtaláljuk a megfelelő kódolvasót az adott alkalmazásra

A gyártó által készített kód visszaolvasása több okból jelenthet kihívást a termelésben. Gyakran találkozunk olyan problémával, hogy a választott kézi kódolvasó nem képes az adott feladatot ellátni. Ebben az esetben a probléma többféleképpen orvosolható. A gyártó készíthet jobb minőségű kódokat vagy alkalmazhatunk jobb minőségű kódolvasó eszközöket. Az Amivision utóbbiban lehet a segítségére. Felhasználási területétől függetlenül megtaláljuk a megfelelő

 • kézi kódolvasót,
 • telepített kódolvasót,
 • kódellenőrzőt.

Speciális kódolvasóink

Amennyiben a gyártási folyamatok és körülmények szükségessé teszik, speciális kódolvasókat alkalmazunk. Ezekkel nehezen olvasható, például alacsony kontrasztú, vagy fényes felületen elhelyezett kódok is olvashatók. Képesek nagyfelbontású képet készíteni kisméretű kódokból, miközben az olvasási sebesség kiemelkedő. Automatikus a váltás 1D és 2D kódok között, és kompatibilisek a legkülönbözőbb kommunikációs protokollokkal, mint például a Profibus, ethernet, vagy digital IO profinet. Kiemelkedő leolvasási biztonság érhető el, melyhez szoftveres ellenőrző rendszerét egyedileg konfiguráljuk.

Leggyakoribb jelölési típusok iparáganként

Pontgravírozás (pl. hengerfej) és lézer gravírozás (pl. burkolatok) olvasása

Autó ipar

Pontgravírozások olvasása különböző alkatrészeken, (pl. turbina lapát)

Repülőgép ipar

Lézer gravírozás olvasása, különböző orvosi eszközökön (pl. pacemaker)

Orvosi eszközök

Lézer gravírozás olvasása, elektronikai alkatrészeken (pl. nyáklapokon)

Elektronikai ipar

Látó szenzorok és smart kamerák alkalmazása a gyártás közbeni ellenőrzésben

A látószenzorok a kódolvasók alternatívájaként szolgálnak egyszerűbb kódok olvasására. A smart kamerákkal pedig egyszerűbb mérések bonyolíthatók le. Hasonlóan az emberekhez, képesek tárgyak alakjait, színét felismerni, így képesek sérült, nem oda illő, más típusú termékek szétválogatására. A tárgyak felismerése tanítással történik. Szinte az összes iparágban alkalmazhatók, a legelterjedtebbek, az autóiparban, elektronikai iparban, gyógyszeriparban, élelmiszeriparban, csomagoló iparban stb.

Leggyakoribb alkalmazási területek:

 • Szín, rajzolat, szöveg, pozíció ellenőrzés, gyártó és szerelő sorokon
 • Felület, kontúr, profil ellenőrzés gyártó és szerelő sorokon
 • Jó, vagy hibás termék felismerése és ellenőrzése. Pl. Rezgő adagolóknál, szállítószalagoknál, karusszeleknél, fogóknál stb.
 • Csavar, fröccsöntött alkatrészek, gyógyszer készítmények, logók, rajzolatok, pozíciók ellenőrzése
 • 1D-2D kódolvasás

Korlátok nélkül tervezhető képfeldolgozó rendszerek

Az ipari képfeldolgozás egy komplexebb módját adják a korlátok nélkül tervezhető, párhuzamos rendszerek, melyek elemei szabadon választhatók és tervezhetők beépített korlátok nélkül.

A kamera felbontását, sebességét, kommunikációját stb. az alkalmazásnak megfelelően lehet megválasztani, és rengeteg lehetőség van, tehát az alkalmazáshoz választjuk a kamerát.

Egyedi igényekre szabott képfeldolgozási kapacitás

Egyedi igényekre szabott képfeldolgozási kapacitás

Képfeldolgozó rendszereink teljesítményét az adott feladathoz választjuk, így ha például nagysebességgel tömegesen haladnak el a kamera előtt a termékek, nagy szerverkapacitást ajánlunk a nagymennyiségű adat gyors feldolgozására. Az adatok a szerverbe a fogadóegységen keresztül jutnak el, melyek tetszés szerint kombinálhatók. A képfeldolgozó valamilyen ipari kommunikációs protokollon keresztül (pl. Profinet) adja át az információt a PLC-nek, amely lehet a termelési folyamat egy korábbi vagy távolabbi részén.

A környezethez történő folyamatos alkalmazkodás szerepe a képfeldolgozásban

A környezethez történő folyamatos alkalmazkodás szerepe a képfeldolgozásban

Az Amivision rendszerekben a környezetért a PLC, a mérésekért a kamerák a felelősek. A kamera érzékeli a környezet fénytani változásait és utasítja a PLC-t a beavatkozásra, vagy egyébb tényezőket maga a PLC érzékel, és figyelmezteti a kamerát.

Hosszú távon biztonsággal üzemelő rendszerek kizárólag azon képfeldolgozó rendszerek, amelyek figyelembe veszik környezetüket.

A hosszútávú megbízható működése nem garantálható azon képfeldolgozó rendszerek esetében, amelyek nem rendelkeznek ezen tulajdonsággal. Így ha egy szerencsés környezetben jól is működnek, a környezetben történő apró változás azonnal hatással lehet a teljesítményükre.

Egyszerűen módosítható szoftver korszerű programozási nyelven

Egyszerűen módosítható szoftver korszerű programozási nyelven

Egy folyamatosan fejlődő termelési folyamatban ma már elengedhetetlen, hogy a képfeldolgozó szoftver könnyen alakítható és bármilyen feladatra programozható legyen, ezért elengedhetetlen, hogy egy fejlett programozási nyelven készüljön. Ezáltal gyorsan adaptálhatók az újabb, komplexebb matematikai megoldások, melyek egyre pontosabb ellenőrzést tesznek lehetővé.

Ma már szinte a legegyszerűbb feladat mögött is bonyolult matematikai gépezet dolgozik.

Kapcsolat

Amennyiben Ön is szeretné gyártási folyamatait fejleszteni, a gyártás hatékonyságát növelni, vagy csak érdeklődik megoldásaink iránt, vegye fel velünk a kapcsolatot!

Logo