Referenciák

Referenciák

Referenciáink bemutatásával szeretnénk betekintést engedni munkánk sokszínűségébe, megvilágítani, milyen sokféle ipari ellenőrzési feladatok során tud segítséget nyújtani a gépi látás technológiája.

A különböző iparágak speciális kihívásaira minden esetben egyedi megoldást kínálunk, ügyfeleinknek a gyártási körülményekhez, hozzáférhetőséghez és a feldolgozandó adatmennyiséghez illeszkedő ipari kamerarendszereket biztosítunk.

Ülésfűtés gyártásközi vizuális ellenőrzése a Gentherm-nél

Bár a Gentherm Incorporated ma már különböző iparágaknak szállít be különböző termomenedzsment technológiai hőkontrol berendezéseket, a magyarországi telephelyén továbbra is döntő többségében autóipari hűtő-fűtő berendezések készülnek. Többek között gépjárművek belső felületének fűtését és klimatizált üléseket gyártanak hazánkban. Az Amivision ezen ülésfűtések gyártásközi ellenőrzésére szállított ipari kamerarendszert.

A feladat

Ülésfűtések kapacitás- és ellenállás ellenőrzése gyártás közben.

Speciális kihívás

Az ülésfűtések vezetékei az ülés belsejében rejtve vannak, kívülről szabad szemmel nem láthatóak. Az ipari kamerával történő ellenőrzéshez is nagyon erős megvilágításra vagy infrára van szükség, típustól függően.

Megoldásunk

A Gentherm részére egy teljesen különálló berendezést készítettünk, amely gyártósorba illeszthető.

A rendszer AutoCad fájlból vett minta alapján határozza meg, hogy a fűtőrendszer mintázata megfelel-e az elvártaknak, tűréshatáron belül esik-e. A hőkép alapján a berendezés kiszámolja az érzékelők optimális pozícióját és lézerrel megjelöli, majd a felhelyezett érzékelőket ismételten visszaellenőrzi. Ezen kívül még a vezetékek együttfutása is megvizsgálásra kerül.

Amennyiben megfelelő a termék, a rendszer a következő termelési fázisba bocsátja. Ha az ellenőrzés során valamilyen eltérést tapasztal, akkor egy korábbi fázisba küldi vissza.

Az ellenőrzés ciklusideje kb. 10 mp/darab.

Nagysebességű papír ellenőrzése a Dunapacknál

A Dunapack Kft. különböző csomagolóeszközöket gyárt hullámpapírlemezből, többek között dobozokat, papírtálcákat és árukínáló csomagolásokat. A felhasznált anyagot az adott termékhez választják meg, alapanyagok széles skálájával dolgoznak a kétrétegű hullámtekercsektől az ötrétegű hullámpapírlemezekig.

A feladat

A gyártósorra 4 méter szélességben érkező papíron előfordulhatnak tűhegynyi lyukak, repedések, idegen anyagok. Az ipari kamerák feladata ezen hibás részek detektálása, majd megjelölése, így a papír vágásánál ezek a részek selejtezhetők.

Speciális kihívás

A gyártósorra a papír 1200 m/perc-es sebességgel érkezik. Ekkora mennyiségű adat feldolgozása óriási sebesség mellett nagy szerverkapacitást igényel.

Megoldásunk

Négy darab Dalsa sorkamerát telepítettünk a gyártósorra, amelyek a képalkotásért felelősek. A papír led világítást kap.

Biztonsági papír vizuális minőségellenőrzése a Dipa-nál

A DIPA Zrt. hazánk egyetlen minősített biztonsági alappapír gyára, melyből bankjegyek, útlevelek és okmányok készülnek. A bankjegyek, útlevelek és közokiratok papírjai számos rejtett biztonsági elemet tartalmaznak, amelyek a hamisítás ellen védenek. Ezen kívül a másolhatatlanság biztosítása érdekében a papír anyagminősége is speciális.

A feladat

Az Amivision feladata egy olyan vizuális minőségellenőrzési rendszer kialakítása volt, amely a különböző biztonsági elemeket ellenőrzi, ami lehet

  • hologram,
  • vízjel,
  • fémszál.

Az optikai ellenőrzés során a rendszernek detektálnia kell, hogy a különböző biztonsági elemek megfelelő helyen vannak-e, illetve, hogy a papír minősége megfelelő-e, nincsenek-e rajta lyukak és egyéb hiányosságok.

Speciális kihívás

A feladat egyik speciális kihívása, hogy a különböző biztonsági elemek nehezen láthatóak, illetve nagy pontosságú ellenőrzést igényelnek.

Megoldásunk

A feladatra olyan ipari kamerákat és ehhez megfelelő számítási kapacitást választottunk, amelyek 5 mikron pontossággal képesek az apró elemeket ellenőrizni. A nehezen láthatóságot pedig speciális megvilágítással küszöböltük ki: a papír több megvilágításon keresztül halad át, így minden jel láthatóvá válik.

Homlokzati lemezek ellenőrzése a Cembrit-nél

A dán tulajdonú Cembrit Kft. nyergesújfalui gyárában szálcement alapú homlokzati burkolólapok gyártásával foglalkoznak.

A feladat

Egy olyan optikai ellenőrző rendszer kiépítése volt a feladatunk, amely a homlokzati lemezek méretét, sarokletörését, felületét, éleit, sorjázását és fóliáját vizsgálja.

Speciális kihívás

A gyártás során sok szennyeződés kerülhet a berendezésekre, ezért az ipari kamerarendszert is úgy kell megtervezni, hogy ellenálljon a szennyeződéseknek. Ezt úgy tudjuk elérni, hogy egyrészt védett pozícióból végezzük az ellenőrzést, ahol a szennyezés intenzitása alacsonyabb, másrészt a berendezések egy külön burkolatot és elfúvást kapnak. Fontos továbbá az is, hogy a ház, amelybe a berendezés kerül, tisztítható legyen.

Megfelelő tervezéssel a fokozott szennyeződés sem növeli a kamerarendszer karbantartási igényét.

Megoldásunk

Hat darab kamerából álló rendszerünkben a kamerákat térben helyeztük el, hogy oldalról és felülről is vizsgálni tudjuk a lemezeket. Egyetlen darabról a kamerák több száz képet készítenek különféle megvilágításokban, melyek közül a szoftver kiválogatja azokat, amelyek ténylegesen elemzésre kerülnek, esetlegesen pedig különböző képeket összevágva folytatja az elemzést. Erre azért van szükség, mert a lemezek különböző vizsgált részei különböző megvilágításokban vehetők ki jól.

A vizsgálati ciklusidő kb. 10-20 mp.

Kapcsolat

Amennyiben Ön is szeretné gyártási folyamatait fejleszteni, a gyártás hatékonyságát növelni, vagy csak érdeklődik megoldásaink iránt, vegye fel velünk a kapcsolatot!

Logo